Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2008 01:45 - Умението да прощаваш е свойство на силните,слабите никога не прощават
Автор: kleveta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2573 Коментари: 5 Гласове:
0



Животът е свят, към който, тласнат от стремежа, човек е повлечен, за да опознае, но никога и за да разбере напълно. Веднъж влязъл в кръговрата му, той те поставя пред редуващите се възходи и падения и те тегли към себе си, към всичко онова, което не можеш да заобиколиш, към теб самия... Едва когато се изправиш лице в лице с действителността, разбираш колко трудно е да се впишеш в нея и как неизбежно е да се предпазиш от онези грешки, които всеки се стреми да избегне. И въпреки това, човешко е да се греши и благороден е онзи, който намира смисъла във всяка грешка и е способен да се постави над средството за да оцени целта. Един слаб характер не би могъл да намери сили да оправдае нечия и дори собствена грешка.

Защо да не грешим? Та нали точно от собствените си несполуки се учим и израстваме силни и борбени личности. Всеки би трябвало да живее с ясното самосъзнание, че рано или късно ще попадне в трудна ситуация, една непозната материя, от която е трудно да излезе без да сбърка. Тогава идва самоанализът и самооценката. Защо си постъпил така? Нямало ли е друг изход? Човек винаги се сеща за идеалния отговор на даден въпрос или задача, но чак след като е имал време за да я осмисли. В една ситуация, в която е необходимо да се реаргира почти мигновено, всеки е уязвим. Трудно е на човек да открие къде се корени грешката му и най-вече да се изправи срещу нея, за да си докаже, че няма непоправими неща. Признанието говори много. Макар то да не носи опрощение, то е успокоение на съвестта и изпъкване на силата на духа, защото онзи, който е способен да признае собствените си грешки, може да прости нечии други. Адски трудно е да погледнеш отстрани нещо, от което си част ти самия, а именно този е най-трезвия и истински поглед върху нещата - такива, каквито са. Трудно е, защото не се знае какво може да откриеш там, в дълбините на вечното търсене и познание, а естествена човешка черта на характера е страхът от непознатото. Трудно е още, защото човек се рови до най-скритите кътчета от собственото си Аз, за да си даде сметка, че не прави грешка като опрощава друга. Нима има по-голямо щастие от това да простиш и да видиш, че делото ти е сторено за добро? Силен е онзи, който се бори за правда и не оставя невинните онеправдани, онзи, който въпреки ударите, които му поднася животът, намира време и смисъл да се занимае и с чуждите проблеми, защото изпитва потребност да помага и разбира. За някои това е светлината, даваща смисъла на съществуването, но не всеки би искал да бъде осветен. Точно затова, както е човешко да се греши, така божествено е да се прощава. Има хора, които не изпитват нужда да се замислят над нещата и да потърсят неподозираща за тях самите истина. По-скоро те се страхуват да го направят, за да не се разочароват или да се почувстват по някакъв начин застрашени. Човек е слаб, когато отказва да приеме, че някой се е поучил от грeшката си и че той трябва да даде залужената прошка, слаб е, когато откаже да приеме, че той не е успял да постигне неща, които другите са успели и той е бил свидетел. Човек никога не би простил на другия при положение, че никога не е намерил сили да прости на себе си и сам не си каже, че заслужава нови възможности за себедоказване и реализация. Слабият се хлъзга по повърхността на събитията, той не прощава, защото в душата му няма сила, която да го изведе от закотвения и ограничен, но иначе задоволителен по своему живот, който води. Но дали наистина слабият никога не прощава? Може би. До момента, в който нещо или някого ще разчупи повърхността, под която се крият нови ценности, събития и закони




Гласувай:
0



Следващ постинг

1. анонимен - Chudesno si go napisal :) Radvam se, ...
03.01.2008 02:03
Chudesno si go napisal :) Radvam se, 4e si nameril sili v sebe :) V kraina smetka sega pone mojesh da prodyljish natatyk. a drugite...ostavi gi da pasat ;) Oshte vednyj - bravo :)
цитирай
2. annanik - ". . . но не всеки иска да е ос...
03.01.2008 08:50
"... но не всеки иска да е осветен..."
мисъл, достойна за трактат :)
често съм си мислела върху думите на Йоан за тъмнината и светлината. Как така няма да я схване? Е, прочетох един малко по-различен превод. Това, което най-сетне "прозрях" бе, че там, където дойде светлината, няма как да има тъмнина. Колкото и да криеш нещо, светлината ще го извади наяве. Изводът ми бе - след като така или иначе постоянно си заплашен тъмните ти нещица да бъдат открити, по-добре е да ги нямаш. Да, ама после дойдоха разни други неща, които поставиха други въпроси. Случва се да криеш чужди гадости. Какво се прави в такива ситуации, така и не знам, поне досега.
Страхотно е да можеш да простиш. Най-вече на себе си. Мисля, че това е най-трудното - да простиш на себе си.
цитирай
3. eien - Вярвам в силата на прошката!
03.01.2008 11:27
Мир за душата е.
цитирай
4. kleveta - Благодаря ви много :)
03.01.2008 12:43
Благодаря ви много :)
цитирай
5. denij - Знаеш ли това е един от постовете, ...
03.01.2008 20:35
Знаеш ли това е един от постовете, които най-много ме е трогнал до сега. Браво!!! Поздрави и чакам новия пост :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleveta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20390
Постинги: 5
Коментари: 11
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930